Zwemles informatie
Inleiding
Levenslang zwemplezier, zwemveiligheid en toerusting
Leren zwemmen is binnen zwembad ‘De Steur’ gericht op het bereiken van zwemveiligheid en toerusting. Kinderen leren zwemmen om te kunnen genieten van een leven lang zwemplezier. Daarbij wordt gestreefd naar zwemveiligheid voor het kind. Je veilig voelen en je kunnen redden is de voorwaarde voor verder plezier. Vanuit het vertrouwen in het water en de zelfredzaamheid worden andere vaardigheden geleerd om plezier te kunnen beleven in het water (toerusting).
Ongedeelde opleidingsweg Zwem-ABC
Aan deze doelstelling wordt gewerkt door het aanbieden van het Zwem-ABC. Dit volledige programma bestaande uit drie diploma’s A,B en C bieden de basis voor zwemveiligheid, toerusting en plezier. Het Zwem-ABC wordt door het instructieteam van zwembad ‘De Steur’ gezien als een geheel. Ons streven is om uw kind het complete ABC te laten behalen.
Met zwemdiploma A heeft uw kind een eerste stap gemaakt. Uw kind is nu aardig zwemvaardig maar nog geheel niet zwemveilig. Zwemdiploma B en C zij het absolute vervolg en zorgen er voor dat uw kind zichzelf goed kan redden.
De formule Jip’s WaterWereld
Zwembad ‘De Steur’ werkt met een formule voor het Zwem-ABC. Deze, op kinderen gerichte activiteit, brengen wij onder de naam: Jip’s WaterWereld. Jip is ons fantastische cartoon dwergnijlpaardje. Kinderen tot circa 8 jaar wanen zich in Jip’s WaterWereld. Jip is hun vriendje, die hun alles leert over zwemlessen. Jip’s slogan is: Water, het leukste speelgoed dat er is! U zult Jip’s Waterwereld terug zien in folders, posters en in allerlei andere uitingen. De kinderen die bij ons op zwemles zitten ontvangen een polsbandje, bij ieder niveau een andere kleur. We vragen u om deze iedere les bij uw kind om te doen zodat de zweminstructeur kan zien voor welk niveau uw kind zwemt. Ook kunt u allerlei leuke Jip artikelen aanschaffen in onze Jip shop, leuk als cadeautje voor een verjaardag, diplomazwemmen etc.
1. Het kind staat centraal
Kinderen kunnen beginnen met de zwemles op 4-jarige leeftijd. Ieder kind leert in zijn eigen tempo, het kind staat centraal. Uw kind doorloopt 4 niveaus alvorens het kan afzwemmen voor het A-diploma.
In alle niveaus wordt gewerkt aan de vaardigheden die nodig zijn om zwemveilig en zwemvaardig te worden, maar er is sprake van duidelijke accenten.
- In het eerste niveau staat het wennen aan het water en het leren drijven centraal.
- In niveau 2,3,4 worden de volgende basiszwemslagen aangeleerd:
-enkelvoudige rugslag
-schoolslag
-borstcrawl
-rugcrawl
Met deze basisvaardigheden is uw kind op weg naar zwemdiploma A.
- In niveau 5 en 6 worden deze basisvaardigheden uitgebreid met afstand zwemmen en overlevingstechnieken, leidend naar diploma B en C en dus naar volledige zwemvaardigheid en zwemveiligheid.
Uitgangspunt voor de doorstroom van leerlingen naar een volgend niveau is het individuele niveau van de leerlingen. Ieder kind doorloopt de leerweg in zijn eigen tempo.
2. Organisatie en methodieken (lesduur e.d.)
Het gebruik van hulpmiddelen:
In de eerste fase van de zwemles wordt er geen gebruik gemaakt van drijfmiddelen. Het kind leert hoe het kan drijven en voortbewegen op zijn eigen natuurlijke manier. Op deze wijze krijgt uw kind zelfvertrouwen en beheerst het de basisvaardigheden die nodig zijn om zichzelf te kunnen redden in het water. Het verdere verloop van het leerproces kan daardoor op een plezierig en efficiënte manier verlopen. Er wordt gewerkt met een richtlijn voor het aantal weken dat een leerling gemiddeld in een bepaald niveau zal verblijven.
De lesscore van uw kind wordt bijgehouden in een leerlingenvolgsysteem waarin de lesgever direct kan zien of uw kind bijvoorbeeld aan- of afwezig is, het resultaat van uw kind kan bijhouden en eventuele bijzonderheden van uw kind kan vermelden. U kunt ook de zelf de voortgang bijhouden. Kijk hiervoor elders op onze website.
Er zijn 6 niveaus verdeeld over 5 groepen:
Waterwennen groep 1 (niveau 1)
In de eerste groep staat het wennen aan het water en het leren drijven centraal. De lessen voor deze groep zijn op woensdagmiddag of zaterdagochtend met een lesduur van 45 minuten. De richtlijn voor het aantal kinderen per groep ligt op 12. Afhankelijk van de doorstroom wordt uw kind geplaatst in de reguliere zwemles (v.a. niveau 2)
Reguliere lessen (niveau 2 t/m 6)
De reguliere lessen worden aangeboden in een frequentie van 1 keer per week 45 minuten op maandag t/m donderdag en 90 minuten op maandag t/m zaterdag. Op het tijdstip en de dagen die u kiest, kan het kind het A-diploma halen (niveau 1 t/m 4). Het voordeel hiervan is dat u de gehele leerweg op één tijdstip blijft lessen en u niet onderweg hoeft te switchen naar andere dagen of uren. Op donderdag en vrijdag worden de B en C lessen aangeboden (niveau 5 en 6). Afhankelijk van de groepsgrootte kan het zijn dat er in 1 groep verschillende niveaus zwemmen. De zweminstructeur is middels het leerlingenvolgsysteem precies op de hoogte welk niveau welk kind heeft en zal de zwemles gedifferentieerd aanbieden.
3. Wat leren de kinderen bij de verschillende niveaus
De kinderen moeten de volgende vaardigheden leren:
Opleiding ABC (6 niveaus)
-Te water gaan -Onderwater gaan
-Drijven -Watertrappen
-Draaien -Survival
-Schoolslag -Enkelvoudige rugslag
-Borstcrawl -Rugcrawl
-Ademhaling
De aangeleerde vaardigheden voor diploma A zijn de basisvaardigheden waarmee uw kind zwemvaardig, maar nog niet zwemveilig is.
De aangeleerde vaardigheden voor diploma B worden verzwaard door met name de afstanden te vergroten.
De aangeleerde vaardigheden voor diploma C worden verzwaard door met name de afstanden te vergroten en meer gekleed te zwemmen. Daarnaast worden er meer survivalvaardigheden aangeleerd, leidend naar volledige zwemvaardigheid en zwemveiligheid.
Speelse aanpak
In de eerste fase van de opleiding naar het A-diploma, worden vele speelse vormen gedaan om uw kind ‘water vrij’ te maken en te komen tot goed drijven op buik en rug. Het aanleren van de borst- en rugcrawl is verwerkt in alle niveaugroepen evenals het onderwater zwemmen.
4. Het diplomazwemmen
Regelmatig ondergaan de kinderen toets momenten om te kijken of ze voldoen aan de eisen voor het ZwemABC. Bij een goed verloop van deze toets momenten zullen zij gaan deelnemen aan het diplomazwemmen voor A, B, of C. Kinderen die in aanmerking komen voor het diplomazwemmen, krijgen een brief mee van zijn of haar instructeur. Dit aanmeldingsformulier dient met de examenkosten direct na afloop van de eerstvolgende les ingeleverd te worden bij de receptie.
Kledingeisen diplomazwemmen:
Diploma A
-badkleding
-t-shirt, hemd of blouse met lange mouwen
-lange broek met rits en knoop / rok tot over de knie
-schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan, schoenen zonder echte zolen niet).
Diploma B
-badkleding
-t-shirt, hemd of blouse met lange mouwen
-lange broek met rits en knoop / rok tot over de knie
-schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan, schoenen zonder echte zolen niet).
Diploma C
-badkleding
-t-shirt, hemd of blouse met lange mouwen
-lange broek met rits en knoop / rok tot over de knie
-regen-/windjack met rits
-schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan, schoenen zonder echte zolen niet).
5. Wat kunt u zelf doen?
Extra zwembadbezoek
We krijgen regelmatig kinderen op zwemles die niet of heel weinig met hun ouders in een zwembad zijn geweest. Deze kinderen zijn nog niet gewend aan water. Dat is jammer, want ze hebben over het algemeen een wat minder goede start in de beginfase, de watergewenning. Watergewenning is heel belangrijk voor het vervolg van het leren zwemmen. Watergewenning is een voorbereiding op het leszwemmen. Wanneer kinderen watervrij zijn, wordt er begonnen met het aanleren van een slag. Met name tijdens de watergewenning kunnen ouders een grote rol spelen door voordat ze met de zwemlessen beginnen, zelf met hun kind naar het zwembad te komen. Samen met uw kind bent u actief met water bezig. Door allerlei spelvormen leert uw kind bewust en onbewust de grondbeginselen van het zwemmen.
Op vertoon van de zwempas en onder begeleiding van een betalende volwassene kan uw kind iedere zaterdag of zondag van 10.00-15.30 uur gratis komen zwemmen, in de periode dat u uw kind hebt ingeschreven en de eerste zwemles.
U kunt op de website www.samenlerenzwemmen.nl allerlei tips vinden die u kunnen ondersteunen bij het leren zwemmen van uw kind.
6. De leskaart
Laat u zich goed informeren over de keuzemogelijkheden betreffende de aanschaf van de leskaarten.
4 of 12 wekenkaart 45 minuten
Is geldig vanaf de aanschafdatum. Hiervoor kunnen 4 of 12 lessen gevolgd worden van 45 minuten. De verlengingen van de wekenkaarten zijn aansluitend op de laatste zwemles.
4 of 12 wekenkaart 90 minuten
Is geldig vanaf de aanschafdatum, hiervoor kunnen 4 of 12 lessen gevolgd worden van 90 minuten. De verlengingen van de wekenkaarten zijn aansluitend op de laatste zwemles.
Voor meer informatie en de kosten kunt u terecht op onze website www.desteur.nl of via onze receptie. Het is mogelijk om uw zwemleskaart via onze website online op te waarderen.
Zomerzwemlessen
Tijdens de zomervakantie worden er geen reguliere zwemlessen aangeboden. Er worden speciale zomerzwemlessen georganiseerd waarop u in kunt schrijven.
Tijdens de overige schoolvakanties kunnen de zwemlestijden worden aangepast. Er worden geen zwemlessen aangeboden op officiële feestdagen.
7. Wat te doen bij ziekte of verzuim?
Kan er geen zwemles gevolgd worden dan dient u uw zoon of dochter voorafgaand of op de lesdag zelf af te melden.
Verzuim
De gemiste lessen kunnen niet op een ander tijdstip worden ingehaald en er geldt geen restitutie voor de gemiste les.
Langdurig ziekte
Indien uw kind door langdurige ziekte meerdere zwemlessen niet kan komen, verzoeken wij u om direct contact op te nemen met de coördinator zwemzaken.
Bij ziekte of verzuim geldt een eigen risico van twee weken.
8. Enkele belangrijke aandachtspunten en hygiëne
In het belang van zowel de ouders en het kind evenals de zwembadorganisatie is het belangrijk dat u zich informeert over en houdt aan onderstaande regels. Deze regels hebben een rechtstreeks verband met risicoaansprakelijkheid.
Na het afwaarderen van de leskaart vervolgt u samen met uw kind de snelste route naar de kleedaccommodatie om vervolgens de route te vervolgen naar het zwemlespunt. Deze route is na afloop van de zwemles in omgekeerde volgorde van toepassing. De begeleiding van de leerling tijdens deze routes vindt plaats onder uw verantwoording.
Wanneer de les begint draagt u als ouder/verzorger uw kind over aan de desbetreffende zweminstructeur bij het zwemlespunt (bij de douches) in de accommodatie (overdracht).
Tijdens de eerste zwemles kunt u 15 minuten de zwemles van uw kind volgen. Daarna wordt u verzocht de zwemzaal te verlaten en in de horeca plaats te nemen. U kunt gerust in het restaurant van een kopje koffie genieten. Aan het einde van de les zal de zweminstructeur uw kind aan u als ouder/verzorger overdragen bij het desbetreffende zwemlespunt (douches) in de accommodatie (overdracht).
Periodiek zijn er kijklessen. Deze worden van te voren aan u kenbaar gemaakt.
Uw kind mag na de zwemles niet meer in het water (vrijzwemmen). Het staat u vrij na de les een nieuw entreebewijs aan te schaffen, wanneer het openstellingsrooster dit toelaat, om samen met uw kind te gaan zwemmen. U bent dan geen leszwemmer meer en valt onder de regels welke gelden voor het recreatief zwemmen.
U kunt uw kleding in de daarvoor bestemde kluisjes bewaren.
Hygiëne
In verband met de hygiëne in het zwembad is het betreden van de zwemzaal, de gangen naar de douches en het toilet met schoeisel niet toegestaan. Wij hebben deze maatregel moeten nemen, omdat de zorg voor een hygiënisch bad voor ons allemaal van groot belang is.
Het hoeft geen betoog dat de leerlingen voorafgaand/na afloop van de les moeten/willen douchen, waarbij we er vanuit gaan dat u toeziet op onnodig lang douchegebruik.
U kunt uw kind zelf begeleiden en omkleden.
Met uw medewerking verlopen de lessen en de wisselingen van de groepen soepel.
Tot slot
Wij gaan er van uit dat u met het lezen van deze informatie betreffende de zwemlessen voldoende bent geïnformeerd en dat u een duidelijk beeld hebt gekregen van wat wij voor ogen hebben om uw kind zo plezierig mogelijk zwemveilig en zwemvaardig te maken. Wij rekenen dan ook graag op uw medewerking tijdens de lesperiode, zodat we na afloop echt kunnen zeggen:
‘Water, het leukste speelgoed dat er is!’
Voor het online inschrijven van uw kind, klik op de link
https://090webshop.nexusportal.nl/Lessons/Register
Uiteraard is het ook mogelijk om in te schrijven bij de receptie van het zwembad.
Waar kunt u terecht met uw overige vragen?
Voor vragen over inhoudelijke onderwerpen van de zwemles (bijv. voortgang van de lessen, het doorsturen etc) kunt u terecht bij de zweminstructeur.
Voor de administratieve en financiële vragen kunt u terecht bij de receptie medewerkers.
Ga terug naar het menu – zwemlesinformatie om onze algemene voorwaarden en lesdagen- en tijden door te nemen.
Tot ziens in zwembad ‘de Steur’